A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon

Het schaap en de alien in A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon

SBS 6 - zondag 1 januari om 05:45

© Aardman Animations Ltd
In de animatiefilm A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon krijgt het schaapje Shaun buitenaards bezoek.

De Britse animatiestudio Aardman werd bekend met korte filmpjes over uitvinder Wallace en zijn hond Gromit. In een van die filmpjes had een schattig schaapje een kleine rol.

A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon

Later kreeg dat schaapje, Shaun, een eigen serie en in 2015 zelfs een film: Shaun the Sheep Movie. Het knappe van de serie en die film is dat de makers een verhaal vertellen zonder dialoog te gebruiken.

Dat is ze ook in A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon weer gelukt. De film laat zien hoe een ufo landt bij de boerderij waar Shaun en zijn schapenvriendjes wonen.

En hoe Shaun en alien Lu-La vriendjes worden. De boer probeert ondertussen een slaatje te slaan uit het buitenaardse bezoek.

E.T.

Dat levert een film op die zo goed in elkaar zit, dat hij leuk is voor de allerkleinsten, maar ook voor volwassenen. Zeker voor wie de verwijzingen naar films zoals E.T. en andere (sciencefiction)klassiekers herkent.

De vriendschap tussen Shaun en Lu-La lijkt op die tussen Elliott en de alien E.T. Dat is bij lange na niet de enige verwijzing in A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon.

De makers knipogen ook naar klassiekers als 2001: A Space OdysseyAlienStar Trek en de Britse sf-serie Doctor Who. Ook sf-klassiekers uit de literatuur komen voorbij: wie goed kijkt ziet verwijzingen naar The time machine van H.G. Wells en The hitchhiker's guide to the Galaxy. 

Meer over