A Star Is Born

Lady Gaga wordt een wereldster in het prachtige A Star Is Born

Paramount - dinsdag 15 augustus om 22:40

© Warner Bros
In A Star Is Born ontdekt een beroemde countryzanger bij toeval een groot zangtalent. Ze worden verliefd en hij neemt haar mee op tour.

Het lijkt een vreemde keuze: de hoofdrol in een film over een vrouw die uitgroeit tot een ster laten spelen door een van de grootste popsterren ter wereld.

A Star is Born

Maar Lady Gaga is in A Star Is Born juist heel goed op haar plek. Zonder make-up en extravagante outfits ís ze die doodgewone jonge vrouw met de gouden strot.

Het is volstrekt geloofwaardig dat ze als Ally countryzanger Jackson Maine (Bradley Cooper, die de film ook regisseerde) direct omverblaast met haar stem én haar persoonlijkheid.

Na die ontmoeting neemt Jackson Ally mee op tournee. Omdat ze verliefd op elkaar zijn, maar ook om haar als gastzangeres op het podium te kunnen halen.

Zo lanceert hij haar carrière, tot het (onvermijdelijke) punt dat zij populairder en succesvoller is dan hij. Cooper brengt de ups en downs in hun relatie en de tragiek van dit al drie keer eerder verfilmde verhaal treffend en ontroerend in beeld.

Lady Gaga

Het verhaal van A Star is Born werd dus al drie keer eerder verfilmd: in 1937, in 1954 en in 1976. Ook toen waren de hoofdrolspelers niet de minsten. In de allereerste versie speelde Janet Gaynor de onbekende die een ster werd. Zij kreeg prompt een Oscar voor haar rol. Daarna waren het megasterren Judy Garland (in 1954) en Barbra Streisand (1976) die de rol vertolkten. Lady Gaga is dus in goed gezelschap.

Net als Gaynor (die dus won) en Garland werd Gaga genomineerd voor de Oscar voor beste actrice. Niet slecht voor haar eerste echte (hoofd)rol in een film.

Meer over