A Time to Kill

Samuel L. Jackson neemt wraak in A Time to Kill

Veronica - woensdag 19 juli om 22:42

© (c) 1996 Warner Bros Inc
Een Afro-Amerikaanse vader neemt wraak op de witte verkrachters van zijn dochtertje. Een jonge advocaat voert in A Time to Kill zijn verdediging.

Veel van de rechtbankthrillers van John Grisham zijn verfilmd (denk aan The Firm, The Client en The Pelican Brief). Volgens veel kenners is A Time to Kill de beste film van het stel.

A Time to Kill

Dat komt deels door het verhaal, maar vooral door het sterke spel van de topcast. Er zijn belangrijke rollen voor Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson, Sandra Bullock en Donald Sutherland.

Jackson speelt Carl Lee Hailey, een vader die het niet kan verkroppen dat de witte mannen die zijn dochtertje hebben verkracht waarschijnlijk vrijuit gaan. Hij neemt het heft in eigen hand.

Na zijn arrestatie moet Carl voor de rechter verschijnen. De jonge onervaren advocaat Jake Brigance (McConaughey) verdedigt hem.

De rechtszaak wordt niet eenvoudig: Jake moet het opnemen tegen de ervaren aanklager Rufus Buckley (Kevin Spacey). Bovendien bemoeit de Ku Klux Klan zich met de zaak.

Jake staat er in A Time to Kill niet alleen voor. Zijn mentor Lucien Wilbanks (Sutherland) en de veelbelovend rechtenstudent Ellen Roark (Bullock) staan hem bij.

Matthew McConaughey

Regisseur Joel Schumacher had voor Matthew McConaughey de rol van KKK-lid Freddie Lee Cobb in gedachten. McConaughey had daar wel oren naar.

Tot hij het script van A Time to Kill las. Hij vertelde Schumacher dat hij liever Jake Brigance zou spelen.

De regisseur gaf hem de kans in een screentest te bewijzen dat hij de rol aan zou kunnen. Kiefer Sutherland nam de rol van Freddie Lee Cobb over.

Meer over