About Schmidt

Jack Nicholson pakt de camper in tragikomedie About Schmidt

Paramount - zondag 24 december om 20:00

© Paramount Pictures
Na de plotseling dood van zijn vrouw trekt een pensionado er in About Schmidt met zijn camper op uit.

Op de dag dat Warren Schmidt (Jack Nicholson) met pensioen gaat, overziet hij zijn leven eens goed. Wat hij ziet bevalt hem eigenlijk niks.

About Schmidt

‘Wie is die oude vrouw die in mijn huis woont?’ vraagt hij zich af als hij naar zijn vrouw (June Squibb) kijkt, en ‘Waarom trouwt mijn dochter met een enorme sukkel?’ De ontevredenheid druipt er in de eerste scènes van About Schmidt vanaf. In brieven die hij aan zijn Tanzaniaanse fosterparentskind Ndugu schrijft, kan Schmidt alle frustraties over zijn leven kwijt.

Als zijn vrouw plotseling overlijdt, stapt Warren in de camper die voor zijn deur geparkeerd staat om een sentimentele reis te ondernemen: van zijn geboorteplaats naar de plek waar zijn dochter gaat trouwen.

Het is een verademing om de normaal gesproken behoorlijk extraverte Nicholson eens ingetogen te zien acteren. Zijn Warren Schmidt is het kloppende hart van deze tragikomedie.

Jack Nicholson

Jach Nicholson werd voor zijn hoofdrol in About Schmidt genomineerd voor de Oscar voor beste acteur. Ook won hij de Golden Globe voor beste acteur in een drama. Toen hij die prijs in ontvangst nam, zei de acteur droogjes: "Ik ben een beetje verrast. Ik dacht dat we een komedie gemaakt hadden."

Meer over