300

Gerald Butler tegen de Perzen in actiefilm 300

Paramount - woensdag 1 maart om 23:22

© (c) 2006 Warner Bros.
Met een schamele driehonderd man partij bieden tegen een gigantisch leger. Ga er maar aanstaan. Gerard Butler doet het in de keiharde actiefilm 300.

Rond 480 voor Christus steekt de Perzische koning Xerxes (Rodrigo Santoro) met een enorm leger de Egeïsche Zee over. Zijn doel: de Griekse stadstaten onderwerpen.

300

Een van die stadstaten is Sparta. Nou zijn de Spartanen een krijgslustig volkje, dat voor niets en niemand buigt.

Ook niet voor het enorme leger van koning Xerxes. Ook al heeft de Spartaanse koning Leonidas (Gerard Butler) maar zo'n driehonderd man tot zijn beschikking, hij is vastbesloten de honderdduizenden Perzische soldaten tegen te houden. 

Dat klinkt onmogelijk, maar Leonidas heeft een plan: met die driehonderd neemt hij een strategische bergpas bij Thermopylae in. Er is daar zo weinig ruimte dat de Perzen niets hebben aan het feit dat ze met veel meer zijn.

Lukt het Leonidas en zijn mannen om de Perzen te stoppen? Je ziet het in 300.

Gerard Butler

Gerard Butler en de andere Spartaanse soldaten moesten een loeizware training ondergaan voor hun rol. Omdat ze bijna de hele film in hun blote bast te zien zijn én ze oersterke soldaten moesten voorstellen, was een afgetraind lichaam een vereiste.

Bergbeklimmer Mark Twight nam de acteurs acht weken lang keihard onder handen. Volgens Gerard Butler waren het de zwaarste work-outs die hij ooit had gedaan.

300 is een verfilming van de gelijknamige graphic novel van Sin City-schrijver Frank Miller. Hij haalde zijn inspiratie uit de Griekse geschiedenis: de slag bij Thermopylae heeft echt plaatsgevonden.

Meer over