Crank

Jason Statham is een adrenalinejunk in Crank

RTL 7 - maandag 16 januari om 22:28

© (c) Paradiso.
In de actiefilm Crank is een huurmoordenaar vergiftigd. Als zijn hartslag te laag wordt, sterft hij.

Huurmoordenaar Chev Chelios (Jason Statham) werkt voor een misdaadsyndicaat aan de westkust van Amerika. Hij is van plan binnenkort te stoppen met zijn werk.

Crank

Zover komt het niet. Op een dag wordt Chev verdwaasd wakker en ziet hij een dvd klaarliggen.

Op de schijf staat een filmpje waarin een concurrent hem vertelt dat Chev is vergiftigd. Als zijn hartslag te laag wordt, wordt het gif actief en zal Chev sterven.

Er is een tegengif, maar dat moet hij eerst in handen zien te krijgen. Onderweg naar zijn redding moet Chev ervoor zorgen dat zijn hartslag continu hoog blijft.

Hij raast als een dolle door Los Angeles en haalt de wildste toeren uit om zijn hartritme hoog te houden. Van knokpartijen tot een vrijpartij met zijn vriendin tussen de geparkeerde auto’s op straat, niets is te gek in Crank.

Jason Statham

Jason Statham twijfelde of hij de hoofdrol in Crank wel zou kunnen spelen. Toen hij het script las, viel hem op dat Chev behoorlijk grappig is.

Omdat hij zichzelf niet bepaald een komiek vond, achtte hij zich niet geschikt voor de rol. Regisseurs Mark Neveldine en Brian Taylor haalden hem uiteindelijk toch over.

Hoe ze dat deden? Ze vertelden Statham dat hij de rol gewoon serieus moest spelen, de dialogen zouden het dan vanzelf grappig maken.

Dat bleek een goede keus: Crank deed het prima in de bioscopen. In 2009 verscheen vervolg Crank: High Voltage.

Meer over