The Siege

Fictie wordt werkelijkheid in actiefilm The Siege

RTL 7 - zaterdag 10 december om 20:00

© http://atv.at/presse/
Het verhaal van The Siege lijkt namelijk sterk op dat van de aanslagen van 11 september 2001. Al staan de Twin Towers aan het eind van de film nog wel overeind.

In deze film is New York in de ban van een groep Arabische terroristen die de stad keer op keer opschrikken met bloedige aanslagen. Aan FBI-agent Anthony Hubbard (Denzel Washington) de taak om samen met CIA-spion Elise Kraft (Annette Bening) deze groep terroristen op te rollen.

The Siege

Terwijl het tweetal op zoek is naar de daders, blijven de aanslagen elkaar in rap tempo opvolgen. Als er honderden doden vallen, besluit de Amerikaanse president de noodtoestand uit te roepen.

De overheid besluit in The Siege dat de FBI het niet aankan. Ze schakelen het leger in om de orde in New York te handhaven

Bevelhebbend generaal Deveraux (Bruce Willis) is niet bepaald een zachtaardig type. Sterker nog: hij kondigt de staat van beleg af.

Ondanks dat verschil in aanpak zullen Hubbard en Kraft toch met Deveraux moeten samenwerken.

Realistisch

The Siege leek in 1998, het jaar dat de film uitkwam, nog een spannend verzonnen verhaal. Maar drie jaar later werd de film plotseling heel realistisch.

Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen de Twin Towers in. Dat was het begin van een grootscheepse War on Terror.

The Siege deed het niet goed in de bioscopen. Scenarioschrijver Lawrence Wright vertelde in 2007 dat de film na die 11 september een van de meest gehuurde films van het land werd.

Meer over