De Helleveeg

De helleveeg: Albert is dol op tante Tiny

2016 was het jaar van schrijver A.F.Th. van der Heijden. In dat jaar verschenen verfilmingen van twee van zijn boeken. De bekendste van die twee is Tonio. Een half jaar eerder al kwam De helleveeg in de bioscoop.

De helleveeg is een ouderwetse Brabantse familiegeschiedenis. Over een periode van tientallen jaren laat de film de lotgevallen van een familie zien.

De helleveeg

Rode draad in De helleveeg is de relatie tussen hechte band tussen Albert en zijn tante Tiny (Hannah Hoekstra, die met deze rol een Gouden Kalf in de wacht sleepte).

Tiny is maar twaalf jaar ouder dan Albert en al als jongetje van amper vijf jaar oud vindt hij haar al mateloos fascinerend. Tiny is anders dan de andere vrouwen in zijn familie.

Anders dan iedereen die hij kent. Ze is vrijgevochten en neemt geen blad voor de mond. Maar Tiny is ook ingewikkeld.

Terwijl de rest van de familie zich steeds meer van haar afkeert, wordt de band tussen Albert en Tiny eigenlijk alleen maar hechter. Tot er een duister familiegeheim boven water komt.

Eindhoven

De opnames van De helleveeg vonden voor een groot deel plaats in Eindhoven. Dat is toepasselijk: A.F.Th. van der Heijden groeide op in Geldrop, een dorpje onder de rook van Eindhoven.

Een groot deel van het verhaal speelt zich af in het ouderlijk huis van de schrijver. Dat huis – en de wijk eromheen – staat er nog.

Toch kon regisseur André van Duren er niet filmen: de wijk is in de tussentijd gerenoveerd en gemoderniseerd. Gelukkig voor de filmmaker heeft een van de buurtbewoners die renovaties aan zijn woning altijd geweigerd.

Zo konden cast en crew toch aan de slag in een authentiek Eindhovens arbeidershuisje, op een steenworp afstand van het echte geboortehuis van Van der Heijden.

Meer over:

Reageren