Alles is familie

Het familiefeestje van Thijs Römer

NPO 3 - zondag 27 juni om 20:20

© http://www.virtualpresslounge.com
De romantische komedie Alles is liefde was een van de grootste verrassingen van filmjaar 2007. De film werd zo'n succes dat een vervolg eigenljk niet uit kon blijven. In 2012 verscheen Alles is familie.

Alles is familie is net als voorganger Alles is liefde een project van regisseur Joram Lürsen en scenarioschrijver Kim van Kooten. Ook van dit vervolg maakte het duo een mozaïekfilm: een film die veel kleine verhaaltjes vertelt die allemaal dezelfde rode draad hebben.

Alles is familie

In Alles is familie is die rode draad – je raadt het waarschijnlijk al – familie. De familie Roover.

Pa en ma Roover zijn binnenkort veertig jaar getrouwd. Dat vindt zoon Rutmer (Thijs Römer) reden voor een feestje.

Tijdens de voorbereidingen van die surpriseparty blijkt dat alle Roovertjes zo hun eigen problemen hebben. Zo raakt Rutmers broer Charlie (Benja Bruijning) zijn baan kwijt en begint het huwelijk van Rutmer en Winnie (Carice van Houten) scheurtjes te vertonen.

En dan is er nog zwager Dick (Jacob Derwig). Hij mist zijn overleden vrouw, het zusje van Rutmer en Charlie, en vlucht steeds meer weg in zijn werk.

Tijdens een familieweekend blijkt dat de relatie van pa en ma (Kees Hulst en Martine Bijl) – zelfs na veertig jaar huwelijk – misschien niet helemaal onverwoestbaar is.

Kim van Kooten

Met dik 1,3 miljoen bezoekers is Alles is liefde een van de succesvolste Nederlandse films aller tijden. Dat aantal haalde Alles is familie niet, maar met bijna zevenhonderdduizend bezoekers deed de film het toch behoorlijk goed.

Dat vond de jury van het Nederlands Film Festival ook: Kim van Kooten kreeg voor haar script een Gouden Kalf-nominatie en Jacob Derwig won het Gouden Kalf voor beste mannelijke bijrol.

Meer over