American Honey

Shia LaBeouf verkoopt tijdschriften

NPO 3 - vrijdag 23 oktober om 22:45

© Foto: Holly Horner / Cinéart
Een groep jongeren trekt van stad naar stad om huis-aan-huis tijdschriftabonnementen te verkopen. Tussen het werk door feesten ze er op los.

Bij het kijken naar American Honey dringt de vergelijking met Jack Kerouacs klassieke roman On the road zich op. Net als hoofdpersoon Sal Paradise in dat boek trekken de hoofdpersonen dwars door Amerika.

American Honey

Ze werken, feesten en flirten net als Sal dat deed. Regisseur Andrea Arnold geeft een moderne, geheel eigen draai aan dat gegeven.

De film volgt tiener Star (Sasha Lane). Ze is net van huis weggelopen en sluit zich aan bij een groep jongeren die in heel het land huis-aan-huis tijdschriftabonnementen verkoopt.

Tussen het werken door zitten ze met z’n allen in kleine motelkamers. Maar het is niet alleen saamhorigheid: wie niet genoeg abonnementen verkoopt, moet zijn biezen pakken.

Arnold plukte hoofdrolspeelster Lane ergens van het strand. Ze is perfect als Star: ongepolijst, kleurrijk en open, net als de rest van American Honey.

Shia LaBeouf

Regisseur Andrea Arnold wilde voor American Honey met onbekende acteurs werken. Die plukte ze, zoals bij hoofdrolspeelster Sasha Lane, van de straat. Daar hield ze ook geïmproviseerde audities.

Shia LaBeouf is een van de weinige bekende gezichten in de film. Zijn rol ligt mijlenver van de actiefilms waarmee hij beroemd werd.

LaBeouf zat niet stil tijdens de opnames. Toen de film klaar was, was hij maar liefst twaalf tatoeages rijker.

Meer over