American Hustle

Oplichters gaan undercover in succesvolle film American Hustle (2013)

Filmbox - maandag 30 januari om 20:30

© 2013 Annapurna Productions LLC
Als meesteroplichters Irving Rosenfeld en Sydney Prosser uit American Hustle (2013) in de kraag worden gevat door de FBI, kunnen ze hun straf ontlopen door undercover te gaan. De vraag is echter of dit iets uithaalt…

Eind jaren 70 lijkt het oplichters Irving Rosenfeld (Christian Bale) en Sydney Prosser (Amy Adams) voor de wind te gaan. Hun handel in kunstvervalsingen en een nep lening levert ze goud geld op. De wereld ligt dan ook aan hun voeten. Echter, niet voor lang. Het gaat fout als ze een FBI-agent proberen op te lichten. 

American Hustle

Deze Richie DiMaso (Bradley Cooper) zet Irving en Sydney niet zomaar achter de tralies. Ze kunnen hun vrijheid 'verdienen' door met hem samen te werken en dat laten ze zich geen tweede keer zeggen. Sydney en Irving gaan dus undercover om voor de FBI corrupte politici op heterdaad te betrappen. 

Dat klinkt misschien vergezocht. Maar American Hustle is wel degelijk – losjes – gebaseerd op ware gebeurtenissen. In 1978 gingen twee oplichters undercover voor de FBI. Hun opdracht: corrupte politici uit de tent lokken. De makers van deze uiteindelijk succesvolle film maakten hun eigen verhaal rond dat gegeven.

Improvisatie

Regisseur David O. Russell had voor de opnames een script klaarliggen, maar op de set liet hij zijn hoofdrolspelers hun eigen gang gaan. Grote delen van American Hustle zijn dan ook geïmproviseerd. Die aanpak werkte overigens uitstekend: van de tien Oscarnominaties die de film kreeg zijn er vier voor de acteurs en eentje voor het script.

American Hustle is vanavond om 20:30 uur te zien op filmzender FilmBox. 

Meer over