American Psycho

Christian Bale als de American Psycho

Veronica - vrijdag 31 december om 20:30

© www.sfdrs-pressedienst.ch/sfdrs/
Wat als je nooit tevreden bent? Dan ga je toch lekker mensen vermoorden? Althans, zo denken de karakters in American Psycho erover.

Op het eerste gezicht is Patrick Bateman (Christian Bale) een gehaaide, succesvolle beurshandelaar met een voorliefde voor dure spullen. Met zijn zevenentwintig jaar leeft hij de Amerikaanse droom.

American Psycho

Toch is Bateman zelden tevreden en snel geïrriteerd. Zo trekt hij het slecht wanneer iemand een mooier visitekaartje heeft of als een collega niet het allerduurste restaurant heeft kunnen reserveren. Hij is gevoelloos en niets geeft hem nog bevrediging. 's Nachts is hij net zo meedogenloos als op de beursvloer: Patrick blijkt een koelbloedige moordenaar die mensen vermoordt voor zijn plezier. 

Bret Easton Ellis

American Psycho is een verfilming van het gelijknamige boek van Bret Easton Ellis. Deze schrijver wist met zijn boek de jaren 80 en het yuppieleven uit dat decennium aan de kaak te stellen. Zijn meer dan vierhonderd pagina’s tellende roman geeft een mooi inkijkje in het nihilistische bestaan van een young urban professional.

Sommige lezers waren geshockeerd, want iemand die zo gedetailleerd moord- en martelpraktijken kan beschrijven, die moet toch zelf haast ziek zijn? Daarnaast was er vooral veel lof, omdat het boek en ook de film aantoont hoe zielig deze mensen eigenlijk zijn. Je zou bijna kunnen zeggen: onvolwassen.

Meer over