Amour

Liefde op leeftijd in meeslepende film Amour

NPO 2 - vrijdag 29 oktober om 00:15

© Cinéart
Amour is een prachtige film over liefde en ouder worden, die je zeker niet mag missen.

Amour is het even tedere als confronterende en aangrijpende verhaal van Anne (Emmannuelle Riva) en Georges (Jean-Louis Trintignant), een bejaard echtpaar dat al zeker veertig jaar bij elkaar is.

Amour

Vroeger verdienden ze de kost als muziekleraar, sinds hun pensioen besteden ze hun tijd voornamelijk aan kunst en cultuur. Aan dat fijne leventje komt abrupt een einde als Anne een hersenbloeding krijgt. Hierdoor begint ze, eerst lichamelijk maar later ook geestelijk, af te takelen. Georges doet zijn uiterste best zijn geliefde Anne zo goed mogelijk te verzorgen, maar dat valt hem zwaar.

Regisseur Michael Haneke (Funny Games, La pianiste) schuwt normaal gesproken de controverse niet, Amour is een voor zijn doen zeldzaam ingetogen film. Dat maakt dit beeldschone portret van liefde en verval nog indrukwekkender.

Emmannuelle Riva

Emmannuelle Riva kreeg een Oscarnominatie voor haar hoofdrol in Amour. Ze was 85 jaar en 321 dagen oud toen ze die nominatie ontving. Daarmee is ze de oudste genomineerde ooit in de categorie beste actrice. Een van haar rivalen voor de prijs was Quvenzhané Wallis. Met haar negen jaar en 135 dagen is zij juist de jongste genomineerde hoofdrolspeelster ooit.

Naast die voor Riva sleepte Amour ook nog nominaties in de categorieën beste scenario, beste regie en beste film in de wacht. Haneke ging niet met lege handen naar huis: hij won de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Meer over