Andere tijden

Discussie kernenergie is van alle tijden

NPO 2 - woensdag 3 november om 22:30

© NTR
De roep om kernenergie als CO2-arm alternatief wordt weer luider. Andere Tijden biedt een terugblik op de Brede Maatschappelijke Discussie, een participatie- en consultatie-experiment over kernenergie, dat veertig jaar geleden startte.

De discussie in Nederland over kernenergie laait steeds weer op. Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn, maar niemand wil windmolens in zijn achtertuin en de kosten van het verduurzamen van huizen blijkt vooralsnog voor veel mensen een struikelblok.

Kerncentrales

Andere tijden gaat veertig jaar terug in de tijd, toen de Brede Maatschappelijke Discussie (BMD) over nieuwe kerncentrales startte nadat Arabische landen de oliekraan dichtdraaiden. En het was direct een alternatief voor het Groningse gas, mocht dat ooit opraken. Het mandaat van het participatie- en consultatie-experiment was echter onduidelijk. Het was geen referendum, dus wat moest er met de uitslag - ‘Ja, maar niet direct’ - gebeuren? Uiteindelijk hoefde het kabinet geen beslissing te nemen, de ramp in Tsjernobyl legde alles stil.

Meer over