Andere tijden special

De totstandkoming van GroenLinks in Andere Tijden Special

NPO 2 - zondag 8 oktober om 20:20

© NTR
Uit vrees voor hun voortbestaan fuseerden de kleine linkse partijen PSP, PPR, CPN en EVP in 1986 tot GroenLinks. In deze Andere Tijden Special vertellen toenmalige kopstukken als Andrée van Es en Ina Brouwer hoe dat in zijn werk ging.

Halverwege de jaren 80 domineerden het CDA, de VVD en de PvdA de Tweede Kamer. De partijen die zich in het politieke landschap aan de linkerkant van de PvdA bevonden, waren klein en versplinterd.

GroenLinks

In een speciale aflevering laat Andere Tijden zien hoe deze partijen met zeer verschillende ideologieën tot elkaar kwamen en fuseerden tot GroenLinks. Samenwerking was noodzakelijk geworden toen de pacifistische PSP na de verkiezingen van 1986 nog maar één Kamerzetel overhield, en de op milieu en ontwikkelingssamenwerking gerichte PPR maar twee. De communistische CPN en links-evangelische EVP dreigden zelfs helemaal uit de Tweede Kamer te verdwijnen.

Andere Tijden Special

Onder anderen Andrée van Es (PSP), Bram van Ojik (PPR) en Ina Brouwer (CPN) blikken terug op het proces. Benieuwd? Deze aflevering van Andere Tijden is op zondag 8 oktober 2023 om 20:18 uur te zien bij NTR op NPO2.

Meer over