Andere tijden special

De geschiedenis herhaalt zich in Andere Tijden Special

NPO 2 - maandag 28 november om 20:33

© NTR
Ook in de jaren 90 had Nederland al een flinke kluif aan de opvang van asielzoekers. Centra gingen dicht en asielzoekers sliepen in het maisveld. Ondertussen wakkerden de Centrum Democraten de onvrede onder het volk aan. In Andere Tijden Special is er aandacht voor dit onderwerp.

Het asielbeleid is voer voor heftige debatten. De gemeenten, verantwoordelijk voor de huisvesting van asielzoekers, hebben te maken met woningnood en een morrende bevolking. Ondertussen stromen de opvangcentra over. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.

Andere Tijden Special

Andere Tijden Special blikt terug op de jaren 90, toen de oorlog in het voormalige Joegoslavië voor een asielcrisis zorgde. Minister van WVC Hedy d’Ancona lag in de clinch met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COAA), terwijl de Centrum Democraten de onvrede onder het volk aanwakkerden. Centra gingen dicht en vluchtelingen sliepen in het maisveld. Toen er in 1996 minder asielzoekers waren, bezuinigde de overheid direct op locaties. Dat had grote gevolgen voor de volgende stroom ontheemden.

Meer over