Andere tijden special

Andere Tijden Special staat stil bij de grootste mensenjacht die Nederland tijdens WO2 heeft gekend

NPO 2 - vrijdag 3 november om 22:19

© NTR
Tijdens de razzia van Rotterdam verzamelde de Duitse bezetter 52.000 mannen voor de arbeidsinzet. Ooggetuigen vertellen in deze aflevering van Andere Tijden Special over de grootste mensenjacht die Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt.

Volgende week vindt in Rotterdam de onthulling plaats van het razziamonument. Het is een gedenkteken voor de grote mensenjacht die de Duitse bezetter in 1944 hield onder de bewoners van Rotterdam en Schiedam. Op 10 en 11 november van dat jaar gingen Duitse soldaten van huis naar huis. Ze brachten ongeveer 52.000 mannen tussen de 17 en 40 jaar samen op verschillende locaties. Een deel van hen belandde als dwangarbeider in Duitsland.

Andere Tijden Special

In een special van Andere Tijden delen ooggetuigen hun herinneringen aan de razzia. Piet Laban weet nog hoe hij op zijn zeventiende samen met andere mannen werd samengedreven in het Feyenoordstadion, waar een doodse stilte heerste. Koos Bienefelt vertelt hoe hij als achttienjarige met een Duitse soldaat mee moest.

Meer weten? Kijk dan op vrijdag 3 november rond 22:19 uur naar NPO2.

Meer over