Andere Tijden Sport

21 mei 2008 15:59 | kijktips | Door Televizier

Het EK 1996 in Engeland was voor het Nederlands elftal tot mislukken gedoemd. Zoveel werd duidelijk toen een foto in de pers verscheen waarin de donkere en de blanke spelers aan twee verschillende tafels bleken te eten. 'De kabel' was geboren.

Blijkbaar moesten de witten en de zwarten in het team niets van elkaar hebben. De waarheid lag iets genuanceerder. Het draaide namelijk allemaal om geld.

Conflict
De zwarte Ajax-spelers Edgar Davids, Patrick Kluivert, Winston Bogarde, Clarence Seedorf, Michael Reiziger en Aron Winter verdienden allemaal fors minder dan hun blanke teamgenoten Ronald en Frank de Boer, Danny Blind en Edwin van der Sar. Dat geldconflict werd meegenomen naar het Nederlands elftal.

Dieptepunt
De frustraties kwamen tot een dieptepunt toen Edgar Davids tegen de buitenlandse pers zei dat "de coach zijn hoofd niet zo in de reet van andere spelers moet stoppen". Hij vond dat Hiddink teveel de kant van de blanke Ajax-spelers had gekozen. Davids werd naar huis gestuurd en Nederland verloor daarna kansloos van gastland Engeland.

Hoofdrolspelers
In deze documentaire vertellen alle hoofdrolspelers hun kant van het verhaal. Aan het woord komen: Ronald de Boer, Winston Bogarde, Guus Hiddink en de toenmalige directeur van Ajax, Maarten Oldenhof.