André Rieu op het Vrijthof 2019

Honderd keer Vrijthof

NPO 1 - vrijdag 16 oktober om 20:35

© Andre Rieu productions BV
Het was de honderdste keer dat André Rieu in de zomer van 2019 het Vrijthof in Maastricht op z'n kop zette. In deze registratie speelt hij onder meer de bekende 'Second Waltz', onder begeleiding van driehonderd dansers.
Al jaren speelt André Rieu samen met zijn Johann Strauss Orkest op het Vrijthof, maar vorig jaar had zijn optreden een extra speciaal tintje: het was de honderdste keer. In André Rieu op het Vrijthof 2019 een registratie van dit jubileumconcert, waarbij de Limburgse violist zoals gewoonlijk het Vrijthof op z'n kop zette. Daarbij voerde romantiek de boventoon. Er waren walsen te horen zoals het beroemde 'An der schönen blauen Donau' en melodieën uit operettes als Im Weißen Rössl. Verder voerde Rieu de bekende 'Second Waltz' uit, waarbij driehonderd dansers over het Vrijthof walsten. Ook was er minder traditioneel werk te horen, zoals 'Hallelujah' van Leonard Cohen. Overigens is er nog geen 101e concertreeks geweest: die is een jaar uitgesteld.

Plaquette

Dat Rieu voor de honderdste keer zijn vioolkunsten liet horen, is niet onopgemerkt voorbijgegaan aan de Maastrichtenaren. Tijdens het concert kwam burgemeester Annemarie Penn-te Strake het podium op om 'de zoon van Maastricht' een bronzen plaquette te overhandigen die, zoals ze zei, voor eeuwig op het plein blijft liggen. Vervolgens danste ze een walsje met hem. Rieu kreeg deze blijk van waardering voor zijn voortreffelijke prestaties voor de stad, aldus de burgemeester. Op de plaquette staan onder meer de woorden 'Eus ouge bloonke bij dien glories', een regel uit het volkslied van Maastricht.

Meer over