Anneke Blok over In Therapie

Anneke Blok (51) had de dvd-box van In therapie om de serie op haar gemak te bekijken, maar toen ze de rol van Juliette kreeg in seizoen 2, stopte ze. Ze wilde er fris en open ingaan.

Kun je wat vertellen over je personage?
„Juliette heeft op oudere leeftijd zoon Olivier (Daan Stoevelaar) gekregen en is enorm bezorgd. Het gaat niet goed op school en hij heeft slaapproblemen. Juliette en Oliviers vader Simon liggen in scheiding. Ze denken behoorlijk verschillend over wat het beste is voor Olivier. Liefdevol bemoederen versus hard aanpakken. Dat botst nogal.”

Ben je zelf ooit in therapie geweest?
„Ja, vlak na mijn scheiding. Mijn ex ging één keer mee, zodat de therapeut hem kon ontmoeten. Ik ben er zelf van overtuigd dat het geen zin heeft om met z’n tweeën in therapie te gaan. Dat zie je ook in de serie. Toen ik daar zat op de set met Jaap Spijkers (Simon) kreeg ik dezelfde gevoelens als toen met mijn ex. Je vraagt je toch af of de therapeut partij kiest voor jou of voor ‘de ander’, die na afloop vrolijk naar zijn nieuwe vriendin gaat.”

Heb je die ervaring gebruikt?
„Ik denk dat je alle ervaringen meeneemt voor de rest van je leven. Je slaat het op. Het was mooi meegenomen, maar ik had de rol van Juliette ook prima kunnen spelen zonder mijn eigen therapie-ervaringen.”

Hoe was de samenwerking met Daan, Jaap en Peter Blok?
„Ik heb nog nooit meegemaakt, dat een kind zo veel tekst uit z’n hoofd moest leren. Respect voor Daan. Het was ontzettend leuk met z’n vieren. Jaap en ik zaten tien jaar bij hetzelfde theatergezelschap. Dan kun je wel een geloofwaardig echtpaar spelen.”

Wat was je grootste uitdaging?
„Alles is op één locatie. Iedere nuance, oogopslag, alles moet kloppen en de kijkers moeten je willen volgen. Het mooiste is als ze niet meteen partij trekken.”

Reageren