Anomalisa

Bijzondere animatiefilm voor volwassenen

CANV - donderdag 20 augustus om 21:30

© Paramount Pictures France / MKNS
Hoewel hij in zijn boeken en speeches vol is over enthousiasme en uitdagingen, hangt het leven van Michael van de sleur aan elkaar. Tot hij Lisa ontmoet.

Charlie Kaufman beleeft zijn doorbraak in Hollywood als scenarioschrijver. Hij schrijft de scripts voor culthits als Being John Malkovich, Oscarwinnaar Adaptation. (waarin Nicolas Cage een scenarioschrijvende tweeling speelt) en Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Anomalisa

In 2008 regisseert Kaufman zijn eerste film: Synecdoche, New York. Al die films hebben een belangrijk ding gemeen: de verhalen die Kaufman vertelt zijn altijd volstrekt origineel.

Dat is in zijn tweede speelfilm als regisseur ook weer het geval. Daarnaast koos Kaufman ook voor een bijzondere vorm om dat verhaal te vertellen: Anomalisa is een poppenanimatiefilm.

De belangrijkste pop in de film is Michael, een man die zijn geld verdient met boeken en speeches over efficiëntie, klantenservice en succes.

Zijn privéleven hangt ondertussen van de sleur en de triestigheid aan elkaar. Het is zelfs zo erg dat Michael geen onderscheid meer kan maken tussen mensen.

Iedereen heeft voor hem hetzelfde gezicht en dezelfde stem. Tot hij Lisa ontmoet.

Charlie Kaufman

Anomalisa mag dan een poppenanimatie zijn, het is zeker geen kinderfilm. Sterker nog: in Amerika kreeg de film een R-rating (alleen voor 17 jaar en ouder).

Dat is niet uitzonderlijk. Er zijn meer animatiefilms met een R-rating.

Toch deed Kaufman weer iets unieks met deze film. Anomalisa is de eerste R-rated film die werd genomineerd voor de Oscar voor beste animatiefilm.

Meer over