Apocalypse Now

Martin Sheen zoekt naar Marlon Brando in Apocalypse Now

Veronica - zaterdag 16 juli om 20:00

© ftp://ftp.nova.cz/
Er zijn heel wat films over de Vietnamoorlog gemaakt. Klassieker Apocalypse Now is misschien wel de ultieme Vietnamfilm.

Al die films over de Vietnamoorlog benaderen de oorlog op hun eigen manier.

Apocalypse Now

Er zijn films die draaien om de kameraadschap onder de soldaten en films die het van de spanning en actie moeten hebben. Ook heb je films die de wanhoop en zinloosheid van de oorlog laten zien.

Apocalypse Now, misschien wel de beste film over de Vietnamoorlog ooit gemaakt, valt zonder twijfel in die laatste categorie.

De film volgt kapitein Benjamin Willard (Martin Sheen), die opdracht krijgt op zoek de gaan naar de doorgedraaide kolonel Kurtz (Marlon Brando). Kurtz heeft zich teruggetrokken in de Vietnamese jungle en is daar een eigen samenleving gestart.

Willards zoektocht loopt uit op een surrealistische en huiveringwekkende trip, niet alleen voor hem, maar ook voor de kijker.

Francis Ford Coppola

De opnames van Apocalypse Now waren al net zo hels als de omstandigheden die je in de fim ziet. Zo kreeg hoofdrolspeler Martin Sheen tijdens het filmen een hartaanval.

Door alle vertraging tijdens de opnames ging regisseur Francis Ford Coppola over het budget heen dat hij van de studio kreeg. Hij stak zeven miljoen dollar eigen geld in het project om de film af te maken.

Al met al schoot Coppola – die tijdens ook nog eens ruim 40 kilo afviel – meer dan 200 uur film. Het kostte hem drie jaar om dat alles te monteren.

Meer over