Apollo 13

Komt Tom Hanks veilig thuis met de Apollo 13?

Eén - zaterdag 25 juni om 21:34

© ftp://ftp.cyfraplus.pl/
Apollo 13 vertelt het waargebeurde verhaal van de rampzalig verlopen NASA-missie.

Toen Neil Armstrong in 1969 met Apollo 11 de eerste stappen op de maan zette, zat de hele wereld aan de buis gekluisterd. De vlucht van  Apollo 13 nog geen jaar later was al niets bijzonders meer.

Apollo 13

Geen van de grote Amerikaanse netwerken volgde het avontuur van de astronauten live. Totdat het misging.

Voor wie te jong is om de ramp te hebben gezien (of voor wie het zich niet meer herinnert) maakte regisseur Ron Howard deze film, waarin hij de astronauten volgt die proberen heelhuids terug te keren naar de aarde, maar ook de chaos in het vluchtleidingscentrum laat zien en de angst bij de families van de astronauten.

Nergens wordt dat verhaal te technisch, het blijft een drama over gewone mensen. Geen superhelden, geen wonderlijke trucs, geen opgeblazen emoties.

En hoewel de afloop bekend is, blijft Apollo 13 tot het einde toe spannend.

Tom Hanks

Regisseur Ron Howard wilde dat Apollo 13 zo realistisch mogelijk zou worden. Daar ging hij ver in.

De scènes waarin de astronauten gewichtloos waren, nam hij op in een speciaal vliegtuig dat zogeheten paraboolvluchten maakt. Door die manier van vliegen is er tijdens de vlucht steeds een korte periode van gewichtloosheid.

Dat is niet per se een pretje. Het vliegtuig waarin de crew filmde had niet voor niets de bijnaam The Vomit Comet (de kotskomeet).

Acteurs Tom Hanks, Kevin Bacon en Bill Paxton doorstonden de paraboolvluchten goed; ze hoefden niet een keer over te geven. De cameramensen hadden minder geluk.

Meer over