Arrival

Amy Adams praat met aliens in Arrival

RTL 7 - donderdag 25 november om 20:29

Als aliens op aarde landen, probeert een taalkundige in de film Arrival hun communicatie te ontcijferen.

Stel dat er buitenaardse wezens op aarde landen, hoe moet de mens dan met hen communiceren? Wat voor ‘taal’ gebruiken de aliens? Waar begin je met ontcijferen?

Arrival

Puur hypothetische vragen, maar in Arrival zijn ze voor taalkundige Louise Banks (Amy Adams) ineens heel actueel. Op verschillende plaatsen zijn buitenaardse ruimteschepen geland.

De Amerikaanse overheid heeft contact gelegd, maar van de buitenaardse reactie kan niemand chocola maken. Tijd voor Louise: samen met collega-wetenschapper Ian Donnelly (Jeremy Renner) en het leger probeert ze de boodschap te ontcijferen.

Dat is een secuur werkje, maar haast is geboden. Niet iedereen is ervan overtuigd dat de aliens vredelievende bedoelingen hebben, en de wat agressievere legermachten delen het liefst zelf de eerste klap uit.

Is het überhaupt mogelijk om op zo’n korte termijn wederzijds begrip te kweken? En wat als de mensheid niet blij is met de buitenaardse boodschap?

Amy Adams

Regisseur Denis Villeneuve wist meteen wie hij wilde voor de hoofdrol in Arrival: Amy Adams. Ze moest alleen wel nog in zijn film willen spelen.

Dat bleek geen probleem. Nog geen 24 uur nadat Villeneuve haar het script had gestuurd, zei de actrice ja tegen de rol.

Amy Adams’ personage spreekt in de film een aardig mondje over de grens. In het echt was dat wel anders.

Voordat de opnames van Arrival begonnen, sprak Adams nog geen woord Mandarijn. Omdat Louise die taal vloeiend spreekt, moest Adams flink aan de bak.

Meer over