Willem Dafoe is geniaal en tragisch als Vincent van Gogh

3 september 2021 09:15 | kijktips | Door Jorrit van Broekhoven

© https://medien.sky.de/
At Eternity's Gate vertelt over de laatste levensjaren van Vincent van Gogh. De hoofdrol van Willem Dafoe is een ware krachttoer.

Julien Schnabel maakte films zoals The Diving Bell and the Butterfly en Basquiat, maar eigenlijk is hij bekender als kunstschilder dan als regisseur.

At Eternity's Gate

Misschien is hij daarom wel de ideale persoon om een film te maken over Vincent van Gogh. Voor Schnabel is schilderen niet per se een kwestie van techniek, maar vooral van kijken, van het tot leven brengen wat je ziet. De nadruk legt hij – net als Van Gogh – op dat leven. Die techniek past de regisseur ook toe op At Eternity’s Gate. De film is dan ook geen standaard biografie die netjes de belangrijke gebeurtenissen in het leven van de schilder (een prachtige rol van Willem Dafoe) afgaat. Schnabels camera is als Vincents blik: beweeglijk, op het manische af dynamisch en met een ongekend oog voor detail. Voor de texturen van stoffen, voor licht en landschap en voor de structuur van huid en gezichten.

Willem Dafoe

Dat werkt in At Eternity's Gate erg goed. Zo goed dat het er niet meer toe doet dat Willem Dafoe een stuk ouder is dan het personage dat hij speelt. Tijdens het maken van de film was de acteur 63 jaar. Van Gogh overleed toen hij 37 was. 

Meer over