Atonement

James McAvoy wordt vals beschuldigd in Atonement

CANV - vrijdag 10 februari om 21:24

© http://info.premiere.de
Het is 1935 en hartje zomer in Engeland. Twee zussen en de zoon van de huishoudster denken een gewone dag tegemoet te gaan, maar dat loopt helemaal anders.

Keira Knightley speelt in Atonement Cecilia Tallis. Zij brengt de zomer door op het landhuis met haar rijke familie. Deze hete zomer van 1935 gebeurt er iets wat een onuitwisbare invloed heeft op het leven van meerdere mensen.

Atonement

Op een dag bouwt de spanning zich op tussen Cecilia en Robbie (James McAvoy), de zoon van de huishoudster.
Cecilia ontkleedt voor hem en er ontwikkelt zich een romance tussen de twee. Haar dertienjarige zusje Briony (Saoirse Ronan) betrapt hen bij een heftige vrijpartij, maar schat de hele situatie verkeerd in.

Als hierna een nichtje van de zussen op het landgoed verkracht wordt, beschuldigt Briony Robbie. Hoewel ze geen bewijs heeft, gelooft iedereen haar en belandt hij in de gevangenis. 
Dat betekent natuurlijk het einde van hun relatie, maar Robbie kan Cecilia niet vergeten.
Enkele jaren later, tijdens de Tweede Wereldoorlog blijkt wat voor een impact de vergissing van Briony teweeg heeft gebracht. De zussen hebben nog steeds geen contact met elkaar.

Robbie heeft de keuze om of in de gevangenis te blijven, of naar het front toe te gaan. Hij kiest voor het laatste en wordt uitgezonden naar Frankrijk. Ook op de slagvelden kan hij niet anders dan naar Cicilia verlangen.
Hij belooft haar om terug te keren. Ondertussen worstelt Briony met haar schuldgevoelens.

Keira Knightly

Atonement was voor alle drie de hoofdrolspelers een bijzondere film. Zo vond James McAvoy het script de beste die hij ooit gelezen had. 
Regisseur Joe Wright bood Keira Knightley de rol van Briony aan, maar Knightley vond het personage Cecilia interessanter. Ze wilde ook geen meisjes meer spelen, maar voor een keer een volwassener personage.

De rol van Briony ging uiteindelijk naar de pas twaalfjarige Soairse Ronan. Ze speelde de rol zo goed, dat ze op haar dertiende al een Oscarnominatie op zak had. 

Meer over