Au revoir les enfants

De oorlog op de achtergrond in Au revoir les enfants

CANV - zaterdag 29 juli om 22:30

© Ale Kino / SF DRS
Het is 1944 in Au revoir les enfants, in een door de nazi's bezet Frankrijk. Er komen op een katholieke school drie nieuwe leerlingen met een valse identiteit. Julien raakt bevriend met Jean. Geleidelijk komt hij achter de ware identiteit van zijn vriend.

Voor Au revoir les enfants putte regisseur Louis Malle uit zijn eigen verleden. Het leidde tot een aangrijpend drama dat de Gouden Leeuw won op het filmfestival van Venetië.

Au revoir les enfants

Au revoir les enfants gaat over de twaalfjarige Julien, die tijdens de Duitse bezetting op een Frans internaat zit. De Tweede Wereldoorlog is voor hem een abstract begrip.

Af en toe moet hij de schuilkelder in, maar verder gaat het leven binnen de schoolmuren gewoon door.

Op een dag komen er drie nieuwe leerlingen, waaronder Jean. Hij is Joods, maar wat dat precies betekent in deze tijd is Julien niet echt duidelijk. De twee jongens worden de beste vrienden.

Louis Malle

Regisseur Louis Malle concentreert zich op het gewone dagelijkse leven in het internaat. Op de achtergrond is de oorlog altijd aanwezig, maar het schoolritme staat boven alles.

De lessen, de verveling, de leraren en hun routines, het uithalen van kattenkwaad – de belevingswereld van Julien is vrij klein. Toch dringt de oorlog zich langzaam maar zeker naar de voorgrond en ligt er een onvermijdelijk drama op de loer.

Mede door de wetenschap dat de regisseur put uit zijn eigen herinnering, wordt het ogenschijnlijk vrij onschuldige verhaal ontroerend.

Meer over