Automata

Pas op voor robots

RTL 7 - woensdag 12 augustus om 20:29

© ftp://ftp.cyfraplus.pl/
In de nabije toekomst is bijna de gehele mensheid uitgeroeid. De overlevenden bouwen een nieuw bestaan op terwijl robots hen beschermen.

Deze robots zijn op twee principes gebouwd: ze mogen mensen geen kwaad doen en zichzelf niet repareren. Maar wanneer politieagent Sean Wallace (Dylan McDermott) een robot neerschiet die zichzelf aan het veranderen was, wordt men toch nerveus.

Automata

Verzekeringsagent Jacq Vaucan (Antonio Banderas) wordt verzocht te onderzoeken wat er aan de hand is. Vaucan komt tot de ontdekking dat de robots het tweede protocol, dat robots zichzelf niet mogen repareren, wordt overtreden. Sterker nog, ze zijn in staat de intelligentie van de mens te overstijgen. Dit zou wel eens het definitieve einde kunnen betekenen voor de mensheid.

Uitvinder

De naam Jacq Vaucan is een verwijzing naar de naam Jacques de Vaucanson, een Franse uitvinder uit de achttiende eeuw. Hij staat bekend als de maker van de eerste robot. Deze automaten dienden louter ter vermaak. Denk aan een mechanische pop die kon fluiten of een eend die kon ploeteren en zwemmen in het water. 

Meervoud

Het woord automata is meervoud voor automaton, een zelfstandig opererende machine. Automaton stamt af van het Griekse woord Automatos, wat weer letterlijk 'handelt naar eigen wil' betekent.

Meer over