Avengers: Age of Ultron

De Avengers vs. artificiële intelligentie in Avengers: Age of Ultron

Veronica - dinsdag 23 mei om 20:25

© Disney
In deze tweede film met dit superheldenensemble getiteld Avengers: Age of Ultron, moeten de Avengers het opnemen tegen Ultron, een intelligente robot, die een grote bedreiging voor de mensheid vormt.

De opkomst van artificiële intelligentie (AI) is de afgelopen tijd veel in het nieuws. Het is natuurlijk ook al jarenlang een dankbaar onderwerp voor de filmindustrie: van klassiekers als Metropolis (1927), 2001: A Space Odyssey (1968) en Blade Runner (1982) tot moderne hits zoals Her (2013), Ex Machina (2015) en M3gan (2023).

Avengers: Age of Ultron

Ook in de grote blockbusters werkt AI erg goed, vooral als gevaarlijke tegenstander. In Avengers: Age of Ultron creëert Tony Stark (Robert Downey Jr.) die dreiging door per ongelijk Ulton (James Spader) te creëren.

Dit AI-systeem wil wereldvrede bereiken door middel van massavernietiging. Er is voor Tony Stark geen andere optie dan zijn Iron Man-pak aantrekken en zijn Avenger vrienden inschakelen om zijn creatie te vernietigen.

Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Iron Man, Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth), Hulk (Mark Ruffalo), Black Widow (Scarlett Johansson), Hawkeye (Jeremy Renner) en Nick Fury (Samuel L. Jackson) worden flink op de proef gesteld.

Kunnen ze Ultron stoppen voor het te laat is?

James Spader

Regisseur Joss Whedon had maar één optie in zijn hoofd voor de rol van Ultron. Die rol moest wel naar James Spader gaan. Dat had vooral te maken met de stem van Spader.
Whedon zei daarover: “Hij heeft een hypnotiserende stem die griezelig kalm en meeslepend kan zijn, maar tegelijkertijd ook erg menselijk en humoristisch kan zijn.”

Spader zou daarom aanvankelijk ook alleen de stem van Ultron inspreken, maar hij wilde ook graag deel uitmaken van de vormgeving van het personage. Door middel van motion capture was dat mogelijk.

Dat deed hij erg goed. De rest van de cast was tijdens zijn eerste dag op de set zo onder de indruk van zijn prestatie dat hij zelfs applaus kreeg.

Meer over