Bacalaureat

Valt Eliza's toekomst in duigen?

NPO 2 - zaterdag 20 maart om 00:20

© Lumière
Een vader doet er alles aan om zijn dochter een betere toekomst te geven. Alleen verliest hij daarbij haar welzijn uit het oog.

Romeo (Adrian Titieni) en zijn vrouw Magda (Lia Bugnar) weten het zeker: hun dochter Eliza (Maria Dragus) zal een beter leven krijgen dan zij.

Bacalaureat

Romeo heeft Eliza’s toekomst daarom al helemaal uitgestippeld. Na haar middelbare school gaat ze in Engeland studeren.

Hij heeft zelfs al een studiebeurs geregeld, Eliza hoeft alleen haar examens nog maar te halen. Op de ochtend voor een belangrijk examen wordt Eliza aangerand.

Die gebeurtenis is niet waar het Roemeense drama Bacalaureat over gaat, de film draait om wat er daarna gebeurt. Zo is Romeo bezorgder om Eliza’s examenresultaten dan om haar welzijn.

Hij doet alles om ervoor te zorgen dat zijn dochter het cijfer haalt dat ze nodig heeft. Dat kan hij niet alleen.

Elke gunst die Romeo vraagt, zorgt er alleen wel voor dat hij zichzelf en Eliza opzadelt met een schuld. Zonder ‘voor wat hoort wat’ krijg je in het moderne Roemenië immers niets gedaan.

Roemenië

Het komt niet vaak voor dat Roemeense films de Nederlandse bioscoop halen. Sinds 1997 kregen in totaal 21 Roemeense titels een Nederlandse release.

Bacalaureat doet het in dat lijstje niet slecht. Alleen Gadjo Dilo scoorde meer bezoekers.

Ook in andere landen viel de film van regisseur Cristian Mungiu in de smaak. Op heel wat filmfestivals viel hij in de prijzen.

Meer over