Bankier van het verzet

Barry Atsma als verzetsheld

NPO 1 - dinsdag 4 mei om 21:05

© Dutch Film Works
Het verzet was erg actief tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al die verzetsacties kostten natuurlijk wel geld. Daar zorgde bankier Walraven van Hall voor.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vraagt het verzet bankier Walraven ‘Wally’ van Hall (Barry Atsma) om hen met zijn financiële contacten en vakkennis bij te staan. Hij twijfelt geen moment.

Bankier van het verzet

Samen met zijn broer Gijs (Jacob Derwig) bedenkt Walraven een ingewikkelde constructie van leningen. Zo sluizen ze miljoenen guldens weg bij de Nederlandsche Bank.
Dat geld gebruiken ze om het verzet te ondersteunen. Maar de nazi’s en hun met de Duitsers heulende baas krijgen de ondergrondse beweging al snel in de smiezen.

Regisseur Joram Lürsen (Alles is liefde) baseerde het oorlogsdrama Bankier van het verzet op feiten. De broers Walraven hebben echt bestaan.

Barry Atsma

Barry Atsma bereidde zich goed voor om Walraven van Hall te spelen. Daarvoor had hij meerdere gesprekken met Walravens zoon Aad, die inmiddels al in de tachtig was.

Regisseur Joram Lürsen gaf toe dat hij in Bankier van het verzet af en toe afwijkt van de geschiedenis. Niet alles wat je in de film ziet is dus echt zo gebeurd.

Wel gebruikte hij input van de familie Van Hall tijdens het schrijven van het script. De Van Halls hadden het recht om hun veto uit te spreken als het script te veel afweek van de werkelijkheid.

 

Meer over