Basic Instinct

Paul Verhoeven's eeuwige klassieker Basic Instinct

NET 5 - donderdag 12 mei om 22:50

© www.rsi.ch
Met films als RoboCop en Total Recall had regisseur Paul Verhoeven al aardig naam gemaakt in Hollywood. Met Basic Instinct deed hij daar nog een schepje bovenop.

Een biseksuele seriemoordenaar, een ijspriem en niet te vergeten het onvergetelijke ‘kruisverhoor’: Basic Instinct is een klassieker geworden in het genre van de erotische thriller. De film maakte van hoofdrolspeelster Sharon Stone en regisseur Paul Verhoeven wereldsterren.

Basic Instinct

We volgen in Basic Instinct rechercheur Nick Curran (Michael Douglas) die de moord op een uitgerangeerde popzanger onderzoekt. Tijdens zijn onderzoek stuit Curran op thrillerschrijfster Catherine Tramell (Sharon Stone).

De moord lijkt verdacht veel op een scène uit een van haar boeken. Als Curran een verhouding met haar begint, is dat het begin van een gevaarlijk spel.

Sharon Stone

Al direct na het succes van Basic Instinct was er speculatie over een vervolg. Toen bijna iedereen deze plannen eigenlijk alweer vergeten was, kwam in 2006 – veertien jaar na het origineel – Basic Instinct 2 in de bioscoop.

Dit keer zonder Michael Douglas, maar wel weer met een hoofdrol voor Sharon Stone als de biseksuele schrijfster Catherine Tramell, die wel houdt van spannende spelletjes, en behoorlijk overweg kan met de ijspriem.

Het tweede deel wist de status van de klassieker bij lange na niet te evenaren. Met een budget van slechts zeven miljoen dollar bracht dit vervolg in totaal een schamele vijf miljoen dollar op. 

Meer over