Batman

Jack Nicholson en Michael Keaton maken elkaar het leven zuur in Batman (1989)

Paramount - maandag 12 juni om 20:30

© Warner Bros
Door toedoen van Batman valt crimineel Jack Napier (Jack Nicholson) in een vat met zuur. Hij krijgt hierdoor een permanente grijns op zijn gezicht, maar hij wordt hier allesbehalve vriendelijk van. Topcrimineel Joker is geboren.

Bruce Wayne (Michael Keaton) was als kind getuige van de moord op zijn ouders, waardoor hij op latere leeftijd het alter ego Batman introduceert.

Batman

Als een heuse vleermuis doet hij er alles aan om de criminaliteit in Gotham City de kop in te drukken. Dit gaat prima, tot hij de meedogenloze crimineel Joker tegen het lijf loopt.
Joker doet er alles aan om Gotham City over te nemen en Batman te verslaan. Hij bedenkt een plan waardoor de hele stad in gevaar komt. Iedereen leeft in angst, zo ook Vicki Vale (Kim Basinger).

Bruce Wayne en Joker zijn beiden verliefd op deze prachtige blondine. Wayne doet er alles aan om haar naar een veilige locatie te brengen, maar als hij haar appartement betreedt stuit hij op de goedlachse crimineel.

Voordat hij Bruce Wayne neerschiet, spreekt hij de fameuze woorden: “Tell me something, friend. Have you ever danced with the devil in the pale moonlight?’’ Dat had hij beter niet kunnen zeggen...

Bruce Wayne overleeft de schietpartij en weet nu wie Joker in het dagelijks leven is, namelijk Jack Napier. Napier sprak namelijk dezelfde woorden toen hij de ouders van Wayne vermoorde. De superheld is vastberaden om wraak te nemen op de moordenaar van zijn ouders.

Jack Nicholson 

Dit is de eerste van twee Batman-films van regisseur Tim Burton. Dit is wat je krijgt: een duister vormgegeven Gotham City en Batman (Michael Keaton) als eenzame buitenstaander die de misdaad bestrijdt.

Zoals wel vaker bij Tim Burton (en in Batmanfilms) is het niet Batman zelf, maar de schurk die de show steelt: Jack Nicholson maakte van zijn Joker een iconische, maniakale, wraakzuchtige grapjas.

De prachtige decors van Gotham City werden bekroond met een Oscar.

Meer over