Bean

Mr. Bean gaat naar Amerika

SBS 9 - maandag 17 januari om 22:30

Met zijn personage Mr. Bean heeft de Britse komiek Rowan Atkinson goud in handen. Omdat de stuntelige Bean niet praat, zijn de grappen ook te begrijpen voor mensen die geen Engels spreken.

Dat is een van de redenen dat de serie Mr. Bean na zo'n dertig jaar nog steeds populair is. In 1997 was Mr. Bean populairder dan ooit. De serie was in 1995 gestopt, maar door de vele herhalingen hoefde niemand zijn favoriete Britse stuntel te missen.

Bean

Een mooi moment voor een film over Mr. Bean. Voor Bean haalde Rowan Atkinson de allerbeste grappen uit de serie nog eens uit de kast.

Daarnaast schreef hij samen met Richard Curtis (de schrijver van Four Weddings and a FuneralNotting Hill en Love Actually) een reeks nieuwe grappen. Daaromheen bouwden ze een verhaaltje dat Mr. Bean volop de gelegenheid geeft er lekker op los te stuntelen.

De directeur van het museum waar Mr. Bean als suppoost werkt, wil de kluns het liefst zo ver mogelijk bij de dure kunstwerken uit de buurt houden. Anders richt hij alleen maar schade aan. 

Als iemand het museum moet vertegenwoordigen tijdens een tripje naar Los Angeles, weet de directeur meteen wie hij moet sturen: Mr. Bean.

Rowan Atkinson

Mr. Bean zou Mr. Bean niet zijn als hij geen manier zou vinden om Los Angeles op stelten te zetten. Bean werd al net zo'n succes als de serie waar de film op gebaseerd is.

Het is zelfs de allereerste film die al honderd miljoen dollar had opbracht voordat hij überhaupt in Amerika in première ging. Uiteindelijk bleef de teller steken op een dikke 250 miljoen.

Ondanks dat succes zou het nog een hele tijd duren voordat Rowan Atkinson weer in de huid van zijn bekendste personage kroop. Mr. Bean's Holiday verscheen in 2007. Tien jaar na Bean dus.

Meer over