Behind Enemy Lines

Owen Wilson moet zo snel mogelijk uit vijandelijk gebied gered worden in Behind Enemy Lines

SBS 9 - maandag 28 augustus om 20:30

© Twentienth Century Fox
De jonge gevechtspiloot Burnett (Owen Wilson) wordt in de film Behind Enemy Lines tijdens een van zijn vluchten neergehaald en belandt achter vijandelijke linies. Officier Reigart probeert hem daar weg te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Behind Enemy Lines vertelt het verhaal van de jonge gevechtspiloot Chris Burnett (Wilson). Hij is in dienst bij de Amerikaanse marine en hoewel hij zijn werk altijd leuk heeft gevonden, begint het hem nu te vervelen.

Behind Enemy Lines

Zijn dagelijkse vluchten boven Bosnië zijn een sleur geworden. Burnett smacht naar actie.

Daar hoeft hij niet lang op te wachten: zijn vliegtuig wordt uit de lucht geschoten en hij belandt in vijandelijk gebied. Dat is het begin van een spannende periode.

Burnett moet vechten voor zijn leven. Ondertussen stelt officier Reigart (Gene Hackman) alles in het werk om 'zijn' soldaat in veiligheid te brengen, maar dat is niet gemakkelijk.

Reigarts leidinggevenden zien een reddingsactie niet zitten: waarom zouden ze meerdere soldaten in gevaar brengen om er eentje te redden? Het lijkt er dus op dat Burnett er in Behind Enemy Lines alleen voor staat.

Werkelijkheid

Behind Enemy Lines is losjes gebaseerd op het verhaal van luchtmachtpiloot Scott O'Grady. In juni 1995 stortte hij neer in de buurt van de Bosnische stad Mronjic Grad.

Het duurde zes dagen voor het Amerikaanse leger hem kon bevrijden. Toen Behind Enemy Lines uitkwam, sleepte O'Grady productiemaatschappij Twentieth Century Fox voor de rechter. De film zou zijn karakter bezoedelen. O'Grady vond het niet oké dat een karakter dat op hem gebaseerd was zo veel vloekte en orders van zijn meerderen negeerde.

Meer over