Behind the Candelabra

Michael Douglas schittert in een heerlijke film over de extravagante pianist Liberace

NPO 3 - vrijdag 17 september om 23:50

In Behind the Candelabra speelt Michael Douglas de extravagante en enorm populaire pianist Liberace. Deze knap gemaakte film concentreert zich op de relatie tussen Liberace en zijn veel jongere geliefde, gespeeld door Matt Damon.

De Amerikaanse pianist Liberace (1919 - 1987) stond niet alleen bekend om zijn virtuoze pianospel, maar ook (en misschien wel vooral) om zijn flamboyante kleding- en levensstijl.

Behind the Candelabra

Op het hoogtepunt van zijn roem, tussen de jaren 50 en 70, was hij de bestbetaalde entertainer ter wereld. Behind the Candelabra vertelt het verhaal van Liberace (een prachtige rol van Michael Douglas). De nadruk ligt op de stormachtige relatie tussen de pianist en de veel jongere Scott Thorson (Matt Damon). Scott is pas achttien als hij de pianist ontmoet. Vijftiger Liberace valt meteen voor hem en biedt hem een baan aan. Dat is het begin van een knipperlichtromance die ruim vijf jaar zal duren. Al die tijd doet Liberace er alles aan om hun liefde geheim te houden. Als de pianist de relatie uiteindelijk definitief verbreekt, dienst Thorson een enorme schadeclaim in.

Steven Soderbergh

Mede omdat beide hoofdrolspelers en regisseur Steven Soderbergh niet terugdeinzen voor seksscènes, haalde Behind the Candelabra in het preutse Amerika nooit de bioscoop. De film was een productie van televisiezender HBO. Soderbergh had weinig begrip voor de conservatieve houding van de studio's en distributeurs: "Ik stond perplex. We begrepen er allemaal niets van. Dit was nota bene ná het succes van Brokeback Mountain!"

Meer over