Beverly Hills Cop

Eddie Murphy vloekt heel Beverly Hills bij elkaar in actiekomedie Beverly Hills Cop

Veronica - donderdag 4 januari om 20:26

© Paramount Pictures
In Beverly Hills Cop, een klassieker onder de actiekomedies, draait alles om de bijdehante Axel Foley.

Wat doet een bijdehante zwarte jongen met een brakke oude Chevrolet in het rijke en hoofdzakelijk witte Beverly Hills?

Beverly Hills Cop

Die jongen is Axel Foley (Eddie Murphy), een politieagent uit Detroit. Hij is in het chique Beverly Hills omdat zijn chef hem op vakantie heeft gestuurd. Axel was liever aan het werk gebleven: zijn jeugdvriend is vermoord en hij wil de daders pakken.

Hij is niet in Californië om aan het strand te liggen. Axel is vanuit Detroit naar het westen getrokken om op eigen houtje achter de moordenaars van zijn collega aan te gaan. De zo beschaafde plaatselijke politie moet in Beverly Hills Cop behoorlijk wennen aan hun vuilbekkende tijdelijke collega.

Eddie Murphy

Beverly Hills Cop betekende in 1984 de definitieve doorbraak als acteur voor Eddie Murphy. Tot dan toe was Murphy al wel bekend als stand-upcomedian in New York, als vaste gast in de satirische sketchshow Saturday Night Live en rollen in 48 Hrs. (1982) en Trading Places (1983). De echte roem kwam pas door deze film.

Dat was een typisch gevalletje 'op het juiste moment op de juiste plek'. Eigenlijk zou Sylvester Stallone de rol van Axel Foley gaan spelen. Hij trok zich terug omdat hij het niet eens was met de verhouding tussen actie en humor in de film.

Meer over