NOS 75 jaar bevrijding, vuur van de vrijheid

Bevrijdingsvuur van eeuwige vlam

Ieder jaar om middernacht, het moment dat 4 mei overgaat op 5 mei, wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei Plein voor hotel De Wereld in Wageningen. Sporters brengen het vuur naar andere gemeenten. Dit jaar ziet dit programma er vanwege de maatregelen rondom corona heel anders uit.

In deze rechtstreekse uitzending van NOS 75 jaar bevrijding, vuur van de vrijheid doet Saïda Maggé verslag van het ontsteken van het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei Plein voor hotel De Wereld in Wageningen. Sinds 1948 brandt daar het bevrijdingsvuur als eeuwige vlam. Ieder jaar om middernacht, het moment dat 4 mei overgaat op 5 mei, wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Vervolgens zouden ruim tweeduizend sporters het naar andere provincies en gemeenten in Nederland, een gebeuren dat inmiddels is uitgegroeid tot een nationaal evenement.

Dit jaar gaat dat anders. Burgemeester Geert van Rumund en voorzitter van Wageningen45 Toon van Asseldonk dragen het Vrijheidsvuur eerder op de avond over aan dertien vertegenwoordigers van steden waar normaal gesproken Bevrijdingsfestivals plaatsvinden. Deze vuurdragers brengen in een historisch voertuig het vuur naar hun stad, waar het vuur gelijktijdig met het Vrijheidsvuur in Wageningen, om 24.00 uur wordt ontstoken. 

Tania Kross en Lavinia Meijer

De muzikale invulling wordt verzorgd door operazangeres Tania Kross en harpiste Lavinia Meijer. Om middernacht ontsteken de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis en burgemeester van Wageningen Geert van Rumund het Vrijheidsvuur. 

Met het vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in alle Nederlandse gemeenten. Het vuur in Wageningen komt uit Bayeux in Frankrijk, waar het brandt ter ere van de soldaten die daar op D-Day zijn geland om Europa te bevrijden.

Meer over: