Billy Elliot

Jamie Bell wil balletten in plaats van boksen

NET 5 - vrijdag 15 april om 22:50

© http://www.photos-presse.com
Wat gebeurt er als een Brits jongetje dat aan boksen doet een balletles binnenloopt? Hij danst gewoon even mee. En Billy Elliot blijkt nog talent te hebben ook!

Engeland, midden jaren 80. Billy Elliot (Jamie Bell) woont samen met zijn stugge vader, opstandige broer en oma met dementie in een arbeidershuisje in een grauw Noord-Engels mijnwerkersdorp.

Billy Elliot

De recente dood van zijn moeder en de mijnstakingen zorgen ervoor dat Billy’s jeugd niet bepaald onbezorgd is. Met moeite scharrelt hij iedere week 50 pence bij elkaar om naar boksles te kunnen gaan.

Tenminste, dat is wat hij zijn vader voorhoudt. In werkelijkheid doet hij als enige jongen mee aan de balletlessen van juf Wilkinson.

Als z’n vader dit ontdekt, is die woedend. Billy moet vechten om zijn droom om balletdanser te worden waar te kunnen maken.

Dat levert een aantal prachtige dansscènes op vol emotie, op muziek variërend van Tsjaikovski tot The Clash. 

Regisseur Stephen Daldry maakte van Billy Elliot een hartverwarmend coming-of-agedrama waarin de rauwe stakingen contrasteren met de explosieve dansen van een elfjarig wonderkind.

Jamie Bell

Jamie Bell was veertien toen hij de hoofdrol in Billy Elliot speelde. Hij had het nodige gemeen met het personage.

Net als Billy hield Jamie zijn liefde voor dansen zo lang mogelijk geheim voor zijn vriendjes op school. Hij was bang dat ze hem zouden pesten.

Tijdens de opnames van de film kreeg Bell de baard in de keel. Daarom moest hij sommige scènes achteraf opnieuw inspreken.

Meer over