BinnensteBuiten

Duurzaam leven in rijksmonument in BinnensteBuiten

NPO 2 - dinsdag 7 september om 18:50

© KRONCRV
Energieneutraal leven in een rijksmonument. Het klinkt als een onmogelijke opgave, maar niets is minder waar. In BinnensteBuiten laat architect Ben zien welke duurzame aanpassingen zijn gedaan aan het oude gymnasium in het Zeeuwse Middelburg.

Het oude gymnasium - de Latijnse School - in het Zeeuwse Middelburg stamt uit de veertiende eeuw. Inmiddels is er ontzettend veel veranderd. Architect Ben laat BinnensteBuiten zien welke duurzame aanpassingen aan dit monumentale pand zijn gedaan.

Energieneutraal

De wanden van het gebouw zijn allemaal geïsoleerd. De isolatie is in sommige gevallen veertig centimeter dik. De vloeren zijn verhoogd en naar keuze te koelen of te verwarmen. Op het dak van dit rijksmonument liggen 63 zonnepanelen. In combinatie met de warmtepomp - die op de parkeerplaats is te vinden - is het hierdoor mogelijk om op deze plek energieneutraal te leven.

Alain Caron

Van Zeeland gaat BinnensteBuiten vervolgens naar de Achterhoek, waar Wim en Rieke een biologische boerderij hebben. Alain Caron proeft hun raapstelen en bospeentjes.

Meer over