Jackie

Natalie Portman als Jackie Kennedy in biografie Jackie

STAR - woensdag 3 augustus om 00:11

© http://www.bacfilms.com/distribution/fr/films/jackie
Jackie is een film die first lady Jackie Kennedy volgt in de dagen na de moord op haar man, de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Over de moord op president John F. Kennedy zijn veel films gemaakt. Van complottheorieën over de daders in JFK tot films over schutter Lee Harvey Oswald.

Jackie

Het perspectief van de first lady komt niet of nauwelijks aan bod. Met Jackie brengt de Chileense regisseur Pablo Larraín daar verandering in.

De film volgt Jackie Kennedy (Natalie Portman) vanaf de moord op haar echtgenoot tot aan zijn begrafenis.

Als basis gebruikt Larraín een interview dat ze eind november 1963, ongeveer een week na de moord, gaf aan journalist Theodore H. White. Het verhaal verscheen op 6 december 1963 in het tijdschrift Time.

Larraín zet Kennedy neer als een vrouw die zoekt naar de betekenis van haar leven, nu ze door de moord op haar man ook een deel van haar eigen identiteit is kwijtgeraakt: ze is ineens geen first lady meer. Tegelijkertijd weet ze precies hoe ze de politieke nalatenschap van haar man levend wil houden.

Natalie Portman

Voor Natalie Portman was de hoofdrol in Jackie een uitdaging. Wat de actrice zelf het moeilijkste vond? Haar stem.

"Jackie Kennedy had zo'n fantastische stem, echt een stem uit een ander tijdperk. Ze had een beetje een bekakt accent, maar dan wel gemixt met een New Yorks dialect en een beetje Engels."

Volgens de actrice schrok regisseur Pablo Larraín zich een hoedje toen ze op de set voor de eerste keer als Jackie sprak.

Meer over