The Founder

Hamburgers happen met Michael Keaton in The Founder

CANV - vrijdag 24 juni om 21:18

© ftp://ftp.cyfraplus.pl/
Hamburgertje happen? Dikke kans dat je dan bij die hamburgertent met de grote gele M uitkomt. Maar hoe is die keten eigenlijk zo groot geworden? Dat hoor én zie je in de biografische film The Founder.

In 1940 openen de broers Dick en Mac McDonald een hamburgerrestaurant in de Californische stad San Bernardino. Inmiddels telt de McDonald's-keten wereldwijd een dikke 37.000 restaurants. The Founder duikt in de ontstaansgeschiedenis van 'de Mac'.

The Founder

De broertjes McDonald zijn de enige echte founders van McDonald's, maar zonder Ray Kroc zou de keten nooit zo groot zijn geworden als hij nu is.

The Founder richt zich voornamelijk op Kroc (Michael Keaton). In 1954 is hij een weinig succesvolle vertegenwoordiger die probeert milkshakemachines aan de man te brengen.

Als hij bij het restaurant van Dick (Nick Offerman) en Mac (John Carroll Lynch) komt, valt zijn mond open van verbazing: de snelheid en efficiëntie waarmee ze bij McDonald's hun burgers bereiden heeft hij nog nooit gezien.

Michael Keaton

Met hun concept hebben de McDonald-broers goud in handen, dat ziet Ray meteen. Hij is degene die voor de schaalvergroting gaat zorgen. Dankzij franchisenemers die Kroc binnen weet te hengelen groeit McDonald's als kool.

The Founder laat zien dat Kroc bereid was ver te gaan om McDonald's te laten groeien, veel verder dan Mac en Dick. Dat heeft uiteindelijk pijnlijke gevolgen voor de broers: Ray werkt ze langzaam maar zeker hun eigen restaurantketen uit.

Michael Keaton was tweede keus voor de rol van Ray Kroc. Hij kwam in beeld toen Tom Hanks bedankte voor de eer.

Meer over