Bla bla bla met Schaap

Elise Schaap leert 'Uteregs' praten in Bla bla bla met Schaap

RTL 4 - donderdag 10 augustus om 21:40

© RTL
Elise Schaap is op uitnodiging van Tineke Schouten in Utrecht. Met hulp van Schouten en Claudia de Breij probeert de actrice in Bla bla bla met Schaap zich het ‘Uteregse’ accent eigen te maken. Tijdens een rondvaart wordt duidelijk of dit gelukt is.

Deze week is Elise Schaap op uitnodiging van Tineke Schouten in Utrecht.

Bla Bla Bla met Schaap

Schouten komt uit de Domstad en brak door met het Utrechtse typetje Lenie uit de Takkestraat. Het Utrechts dialect is niet veel meer te horen tijdens een rondje door het centrum, maar dat betekent niet dat het verdwenen is. Een bezoekje aan een wedstrijd van FC Utrecht of een rondje door een volksbuurt als Sterrenwijk is genoeg om mensen ‘Uteregs te horen praoten’.

Ook in omliggende dorpen als Maarssen en IJsselstein zijn typisch Utrechtse woorden als ‘jochie’, ‘gehakballegie’ en ‘dâkhaos’ nog altijd te horen. Aan Schaap de taak om zich het dialect eigen te maken. De test die haar in Bla bla bla met Schaap wacht is een pittige: ze gaat undercover als gids op een rondvaartboot in Utrecht.

Elise Schaap

Voor Schaap is het niet de eerste keer dat ze een accent aan moet leren. Zo speelde ze in de hitserie Undercover de Brabantse Daniëlle en was ze in Familie Kruys te zien als de Roemeense internetbruid Ruxandra. Ook schitterde ze in De TV kantine als koningin Máxima en Nikkie Plessen.

Haar voorliefde voor accenten en typetjes ontstond toen ze als tiener in een zonnestudio in Rotterdam werkte, zo vertelde ze aan Het Parool. “Die zat op de grens tussen het chique Kralingen en het volksere Crooswijk. De klanten kwamen uit beide wijken, de meest uiteenlopende types. Ik heb daar veel inspiratie opgedaan.”

Meer over