Black Hawk Down

Heli's in nood in Black Hawk Down

SBS 9 - donderdag 20 mei om 20:30

© Turner
Amerikaanse soldaten denken in Somalië een eigenwijze krijgsheer simpel een lesje te leren. De aanval met helikopters verloopt echter dramatisch.

Het Pentagon bemoeit zich graag met Hollywood. In ruil voor adviezen en materieel zijn filmmakers best bereid mee te werken aan wat public relations voor het Amerikaanse leger.

Black Hawk Down

Ridley Scott maakt met Black Hawk Down een reconstructie van de militaire actie van de VS op 3 oktober 1993 in Mogadishu in Somalië. Het doel was een van de wreedste Somalische krijgsheren uit te schakelen.

De invloed van het Pentagon op het script is overduidelijk: ondanks de mislukte actie komen de Amerikanen als helden uit de strijd.

Het is jammer dat Scott ervoor heeft gekozen het perspectief van de vijand volledig onbelicht te laten. Wat hij wel goed doet, is laten zien hoe de Amerikanen als ratten in de val kwamen te zitten.

In een bijna twee uur durende veldslag, gefilmd in de stijl van het begin van Saving Private Ryan, toont Scott dat een hel op aarde bestaat.

Ewan McGregor

De Schotse acteur Ewan McGregor speelt in Black Hawk Down een Amerikaanse soldaat. Ook Ewen Bremner is een geboren Schot.

Zij zijn bepaald niet de enige niet-Amerikaanse acteurs die Amerikaanse soldaten spelen. Zo komt Eric Bana eigenlijk uit Australië en is Nikolaj Coster-Waldau een Deen.

De wieg van Ioan Gruffud stond in Wales. Zeljko Ivanek komt uit Slovenië en Kim Coates is een Canadees.

De meeste niet-Amerikanen in deze film komen uit Engeland. Jason Isaacs, Tom Hardy, Matthew Marsden, Orlando Bloom en Hugh Dancy zijn allemaal Engelsen.

Meer over