Black Lives Matter, een jaar later

Terugblik op Black Lives Matter

NPO 2 - dinsdag 25 mei om 22:15

© VPRO
Precies een jaar geleden stierf de Amerikaan George Floyd tijdens een gewelddadige arrestatie. Beelden van zijn dood zorgden wereldwijd voor woede en weken van protest. Wat is er in de afgelopen twaalf maanden veranderd?

Een jaar geleden vond de Amerikaan George Floyd de dood tijdens een gewelddadige arrestatie. Beelden van zijn overlijden zorgden voor wereldwijde woede en het ontstaan van de Black Lives Matter beweging. De documentaire Black lives matter, een jaar later maakt twaalf maanden later de balans op. Over de hele wereld werd wekenlang geprotesteerd tegen buitensporig politiegeweld en het systematisch benadelen van niet-blanke Amerikanen.

Politiegeweld

In Nederland stond op 1 juni de Dam in Amsterdam vol met mensen die de beweging steunden. Inmiddels is de agent die Floyd aanhield officieel schuldig bevonden aan zijn dood en ligt er een wetsvoorstel dat excessief politiegeweld moet tegengaan. Dat neemt niet weg dat de Amerikaanse politie nog steeds iedere dag straffeloos gemiddeld drie mensen doodt.

Meer over