Black Swan

Natalie Portman als ballerina in Black Swan

Paramount - zaterdag 4 juni om 22:25

© ftp://ftpmuc.sky.de/Sky%20an%20Presse/
Natalie Portman schittert in Black Swan als ballerina die de hoofdrol krijgt in het Zwanenmeer. Ze is de personificatie van de fragiele witte zwaan Odette, maar begint steeds meer te lijken op Odile, de kwaadaardige zwarte zwaan.

In Black Swan droomt de jonge ballerina Nina (Portman) ervan de hoofdrol in het beroemde ballet Het Zwanenmeer te mogen dansen. De concurrentie voor die rol is moordend.

Black Swan

Dat is ook logisch, want het is een zware rol. In Black Swan twijfelt choreograaf Thomas of Nina die rol wel aankan.

Hij ziet dat ze geknipt is voor de lichte kant van de rol – de witte zwaan – maar denkt dat ze de ervaring mist om de duistere kant van de rol – de zwarte zwaan – goed gestalte te kunnen geven. Nieuwkomer Lily (Mila Kunis) heeft wel dat duistere randje waar Thomas naar op zoek is. 

Als de twee jonge danseressen hun rivaliteit omzetten in een vreemd soort vriendschap, komt Nina in aanraking met haar zwarte kant. Een kant die haar kapot dreigt te maken.

Natalie Portman 

De (voorbereidingen op) de opnames van Black Swan waren voor Natalie Portman lang niet altijd een pretje. Zo viel de toch al behoorlijk slanke actrice bijna tien kilo af en begon ze een jaar voor de opnames met ballettrainingen, omdat ze de balletscènes zo veel mogelijk zelf wilde doen.

Al dat harde leverde Portman de Oscar voor beste actrice op. Bovendien vond ze de liefde: ze trouwde met haar coach, balletdanser Benjamin Millepied. Het paar heeft inmiddels twee kinderen.

Meer over