BlacKkKlansman

John David Washington gaat undercover bij de KKK

NET 5 - vrijdag 2 oktober om 20:30

© filmdepot.nl/api
Een Afro-Amerikaanse agent bedenkt een riskante undercoveroperatie. Hij gaat infiltreren in de Ku Klux Klan.

Een Afro-Amerikaan die infiltreert in de Ku Klux Klan. Het klinkt te absurd voor woorden, maar het is echt gebeurd.

BlacKkKlansman

BlacKkKlansman is gebaseerd op de gelijknamige memoires van Ron Stallworth. In de jaren 70 is Stallworth (John David Washington, de zoon van Denzel Washington) de eerste Afro-Amerikaanse agent bij de politie van Colorado Springs.

In een impuls besluit hij undercover te gaan bij de lokale tak van de KKK. Daarvoor heeft hij wel een wit alter ego nodig.

Dat vindt hij in de vorm van zijn Joodse collega Flip Zimmerman (Adam Driver): Ron doet de schriftelijke en telefonische communicatie, Flip gaat naar de Klanbijeenkomsten.

Regisseur Spike Lee brengt de absurditeit van de situatie in beeld zonder het belang van zijn verhaal uit het oog te verliezen. Zo maakt hij duidelijk dat ruim veertig jaar na dato het gedachtegoed van de Klan nog steeds leeft in (delen van) de VS.

John David Washington

Ron Stallworth wilde graag dat Denzel Washington hem zou spelen in BlacKkKlansman. Dat ging niet door: Spike Lee vond hem te oud.

Uiteindelijk gaf Lee de rol aan Denzels zoon John David. Stallworth was erg blij met die keuze.

Denzel Washington heeft al wel eens met Spike Lee samengewerkt. Hij speelde de hoofdrol in maar liefst vier films van Lee: Mo' Better Blues, Malcolm X, He Got Game en Inside Man.

Meer over