Borgman

Gouden Palmnominatie voor Alex van Warmerdam

CANV - vrijdag 11 maart om 22:09

De komst van een zonderlinge vreemdeling ontwricht in de film Borgman het geregelde leventje van een welgesteld gezin.

Alex van Warmerdam is een van de eigenzinnigste regisseurs van Nederland. Toch kwam het nooit tot een (echte) doorbraak in het buitenland.

Borgman

Totdat in 2013  Borgman uitkwam. Voor het eerst in bijna veertig jaar dong een Nederlandse film mee naar een Gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes; Mariken van Nieumeghen van Jos Stelling was in 1975 de laatste.

Het verhaal – absurdistisch zoals alleen Van Warmerdam dat kan – draait om Camiel Borgman (Jan Bijvoet), die op een dag arriveert in de boomrijke lanen van een villawijk. Hij klopt aan bij de riante woning van Marina en Richard.

Zij is gefascineerd door de vreemdeling en biedt hem een slaapplek aan. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond het welgestelde gezin.

Borgman laat die zorgvuldig opgetrokken façade op lugubere wijze stapje voor stapje afbrokkelen.

Alex van Warmerdam

Voor hij bij de Belg Jan Bijvoet uitkwam, had Alex van Warmerdam een andere acteur op het oog voor de hoofdrol in Borgman. En niet zomaar eentje: Van Warmerdam dacht aan Mads Mikkelsen.

Mikkelsen zelf zag dat na het lezen van het script ook wel zitten. Toch kwam het er niet van: Van Warmerdam en Mikkelsen konden het nieteens worden over het gage van de acteur.

Meer over