Boy Erased

Russell Crowe is convervatief

NET 5 - vrijdag 18 juni om 23:10

© https://www.mtvpressi.fi
Een conservatief-christelijk ouderpaar stuurt hun homoseksuele zoon naar een speciale therapie. Die zou hem van zijn geaardheid af moeten helpen.

Jared (Lucas Hedges) valt op jongens. Uit de kast komen valt hem zwaar; het stadje waar hij woont is aartsconservatief.

Boy Erased

Bovendien is zijn vader Marshall (Russell Crowe) predikant. Homoseksualiteit past niet in zijn wereldbeeld, en al helemaal niet bij zijn eigen zoon.

Daarom sturen zijn vrouw Nancy (Nicole Kidman) en hij Jared in Boy Erased naar therapeut Victor Sykes (Joel Edgerton, die de film ook regisseerde). Sykes beweert met zogeheten conversietherapie homoseksuelen van hun ‘kwaal’ te kunnen ‘genezen’.

Edgerton vindt in dit op feiten gebaseerde drama een knappe balans. Hij laat zien dat Sykes’ ideeën niet kloppen én schadelijk zijn.

Anderzijds toont hij dat Nancy en Marshall geen slechteriken zijn. Ze kiezen uit liefde voor Jared voor de therapie, ze denken oprecht dat het de beste keuze is.

Dat ze hun vergissing later inzien maakt hen alleen maar menselijker.

Joel Edgerton

Regisseur Joel Edgerton verwerkte voor Boy Erased het boek Boy erased: A memoir van Garrard Conley tot een scenario. In dat boek schrijft Conley over zijn eigen ervaringen met conversietherapie.

Edgerton gaf de schrijver de kans mee te schrijven aan het script, maar Conley bedankte daarvoor. Hij vond dat een filmmaker beter in staat zou zijn om zijn verhaal naar het witte doek te vertalen.

Meer over