Boy Erased

Russell Crowe is conservatief in Boy Erased

SBS 9 - dinsdag 15 februari om 20:30

© https://www.mtvpressi.fi
Een conservatief-christelijk ouderpaar stuurt hun homoseksuele zoon in Boy Erased naar een speciale therapie. Die zou hem van zijn geaardheid af moeten helpen.

Jared (Lucas Hedges) valt op jongens. Uit de kast komen vindt hij lastig; het stadje waar hij woont is aartsconservatief.

Boy Erased

Bovendien is zijn vader Marshall (Russell Crowe) predikant. Homoseksualiteit past niet in zijn wereldbeeld, en al helemaal niet bij zijn eigen zoon.

Daarom sturen zijn vrouw Nancy (Nicole Kidman) en hij Jared in Boy Erased naar therapeut Victor Sykes (Joel Edgerton, die de film ook regisseerde). Sykes beweert met zogeheten conversietherapie homoseksuelen van hun ‘kwaal’ te kunnen genezen.

Edgerton vindt in dit op feiten gebaseerde drama een knappe balans. Hij laat zien dat Sykes’ ideeën niet kloppen én schadelijk zijn.

Anderzijds toont hij dat Nancy en Marshall geen slechteriken zijn. Ze kiezen uit liefde voor Jared voor de therapie, ze denken oprecht dat het de beste keus is.

Dat ze hun vergissing later inzien maakt hen alleen maar menselijker.

Joel Edgerton

Regisseur Joel Edgerton verwerkte voor Boy Erased het boek Boy erased: A memoir van Garrard Conley tot een scenario. In dat boek schrijft Conley over zijn eigen ervaringen met conversietherapie.

Edgerton gaf de schrijver de kans mee te schrijven aan het script, maar Conley bedankte daarvoor. Hij vond dat een filmmaker beter in staat is om zijn verhaal naar het witte doek te vertalen.

Meer over